Ulstrup

Torsdag blev 18.000 ‘lakseunger’ sluppet løs i Gudenåen fra Ulstrup

Borgmestrene fra henholdsvis Favrskov og Randers Kommune, Lars Storgaard og Torben Hansen, deltog torsdag, da

Borgmestrene Lars Storgaard, Favrskov, og Torben Hansen, Randers, benyttede torsdagens fine vejr til at forbedre lystfiskernes chance for at få en laks på krogen. Sammen med Dansk Center for Vildlaks slap de to borgmestre hele 18.000 styk laksesmolt løs i Gudenåen ved Dannebrogspladsen i Ulstrup.

I alt vil der i 2023 blive udsat i omegnen af 195.000 etårs-laks i Gudenåsystemet. Heraf er cirka 150.000 de såkaldte laksesmolt, der er ungfisk med en vægt på cirka 30 gram.

Smoltene vil svømme på ædevandring i havet kort tid efter udsætning, mens de resterende cirka 45.000 er mindre fisk, som efter udsætning vil opholde sig et års tid i Gudenåen, inden de stikker til havs.

Når lakseynglen er draget til havs, vender de fleste først tilbage efter to år. De store laks, som er over 10 kilo, har typisk været tre til fire år til havs.

De to borgmestre understregede ved udsættelsen af laksene vigtigheden af at vedligeholde og øge bestanden af laks i Gudenåen. Både fordi laksen er en hjemmehørende art, og fordi laksen er vigtig for turismen i Gudenåkommunerne.

Ifølge hjemmesiden gudenaasammenslutningen.dk blev der i 2022 fanget 409 laks i Gudenåsystemet.

I 2021 blev der indberettet 400 laksefangster.

Kommentarer