Hinnerup

Nyt og spændende tiltag i Afrika

Finn Andersen har selv bygget alle parrets faciliteter i Gambia - med lidt hjælp fra de lokale.

Mandinka Natural Products I/S blev født på baggrund af fælles kemi, vision, eventyrlyst, humor – og vedholdenhed. Stifterne Finn Andersen og Dorte Eiersbo, mødte hinanden i Grønland, nærmere bestemt Ilulissat, men endte sammen under varmere himmelstrøg i Afrika. 

Fra Favrskov til Gambia

Dorte Eiersbo fra Randers er medstifter af Mandinka Natural Products I/S.

Finn havde allerede bygget en lodge med 9 ferielejligheder – med sine egne bare næver – nær havet og tæt ved hovedstaden Banjul. Fantastisk præstation i et fremmed land. Han havde dog brug for en ekstra indtægtskilde for at fastholde de ansatte i lodgen henover regntiden, hvor der ikke kommer mange turister. Dorte tog derfor med Finn til Gambia i juni 2018.

Efter intens research fandt de frem til hvad de ville – nemlig presse kosmetisk olie af frø fra træerne moringa og baobab.

Det krævede, at Finn byggede til, og nu har parret både lager, rum til koldpresning af olier, skyllerum og kølerum til den færdige olie på lodgen.

Moringa og Baobab

Begge er ikoniske træer i Afrika, kendt som verdens største vitaminpiller på grund af deres ernæringsmæssige egenskaber. Mandinka Natural Products I/S arbejder henimod at få folk på landet til at indgå aftaler om at dyrke moringa-træer, som supplement til deres eget lille stykke jord. Baobabtræerne vokser vildt overalt, og de køber derfor frugterne hos de landsbyer, der har Baobabtræer på deres jord.

Firmaet er opkaldt efter den største stamme i Afrika, Mandinka, i respekt. Ligeledes er logoet hentet fra Mandinkas symboler, det viser solen og månen og betyder Love, Faithfulness and Harmony.

Visionen er at gøre disse rene og vitaminrige kosmetiske olier til hver mands eje. Alle skal kunne købe hudpleje produkter uden tilsætning af kemi eller vand, der udtørrer huden i stedet for at tilføre fugt.

Olierne er til både hår, ansigt og krop, så ét produkt kan gøre det.

Sådan ser det ud når frøene fra moringatræerne åbnes.

Trade-not-Aid

Det er meget anderledes at arbejde i Gambia, hvor tid og troværdighed er et anderledes begreb end i Danmark. Gambia er Afrikas mindste land, halvt så stort som Jylland og fattigdommen er udbredt.

Landet har en meget ung befolkning, udbredt analfabetisme, meget få naturlige ressourcer og stor arbejdsløshed, men stor livsglæde og imødekommenhed. På den måde gav det mening at starte et bæredygtigt projekt i Gambia. Og forhåbentlig i samarbejde med flere landsbyer opbygge moringa-farme, hvor Mandinka I/S kan købe frøene af landsbyerne. Firmaet køber og bearbejder Gambias råvarer i Gambia, handler lokalt, skaber jobs og opbygger knowhow.

Trade-not-Aid strategien bygger på, at udviklingslande vil kunne handle mere frit med de rige lande, få bedre og mere pålidelige indkomster, og af den vej blive mindre afhængige af bistand udefra og på sigt iværksætte nye udviklingsprojekter selv. International handel vil kunne hæve indkomster og levestandarder, når udviklingslandene bliver i stand til at eksportere deres egne produkter til de rige lande.

Mandinka Natural Products I/S støtter op om denne strategi og er klar til at sælge de første kosmetiske olier online fra februar 2021.

Fakta

Mandinka Natural Products I/S er baseret i Hadsten, hvor Finn Andersen har tilknyttet sine andre tiltag til Bakkefaldet i Hinnerup. Derfor var det naturligt for parret at placere firmaadressen her hvor alle faciliteterne var til stede.

Find dem på www.Mandinka.dk.

Kommentarer