Ny aftale genåbner de generelle hjælpepakker til dansk erhvervs- og kulturliv
I kølvandet på de seneste dages øgede restriktioner genåbner regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier nu for de generelle hjælpepakker. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. Hele dansk erhvervs-, kultur- og idrætsliv vil dermed have adgang ordningerne.
Corona-smitten stiger over hele Danmark, og der er derfor indført flere tiltag for at bremse udviklingen. De skærpede restriktioner er i dag udvidet til at gælde i alt 69 kommuner landet over.
Derfor har regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet netop aftalt at genåbne de generelle hjælpepakker fra foråret.
Det betyder, at der igen bliver åbnet bredt op for kompensationsordningen for faste omkostninger og kompensationsordningen til selvstændige mv. Kravet for at få del i ordningerne er en omsætningsnedgang på 30 pct.
Hjælpepakkerne vil være åbne for hele landet og dermed ikke kun de kommuner, hvor der er skærpede restriktioner lige nu.
Dermed bliver der givet adgang til, at langt flere virksomheder, kulturinstitutioner og idrætsliv kan få hjælp.
”De seneste dage og uger har for alvor vist, at corona-virus ikke har sluppet sit tag i Danmark. Med stigende smittetal og skærpede restriktioner i flere kommuner, mener vi i regeringen også, at der er brug for et større og mere finmasket, økonomisk sikkerhedsnet. For en alvorlig situation kræver de rigtige greb. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om at genåbne de generelle hjælpepakker til gavn for hele dansk erhvervs- og kulturliv og danske lønmodtagere. Der er ingen tvivl om, at der er brug for hjælpen derude,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Hjælpen følger restriktioner
For de 38 kommuner, hvor restriktionerne trådte i kraft den 9. december 2020, vil hjælpen kunne søges fra den dato. For resten af landet vil hjælpen kunne søges fra den 11. december 2020.
”Det er nødvendigt at få smitten bragt ned, og derfor er størstedelen af kultur-, idræts- og foreningslivet lukket ned i 69 kommuner. Det giver økonomiske udfordringer, som skal løses. Derfor sætter vi ind med nødvendig kompensation – ikke kun til de 69 kommuner, men til hele landet,” siger kulturminister Joy Mogensen.
Hjælpepakkerne gælder i første omgang til og med den 3. januar 2021 og følger dermed restriktionerne. Kompensationsordningerne kan dog forlænges, hvis de skærpede restriktioner forlænges.
Aftalepartierne er enige om at drøfte en række yderligere elementer og tiltag som tillæg til denne aftale.
Tidligere i dag er regeringen og arbejdsmarkedets parter desuden blevet enige om at genindføre den generelle lønkompensationsordning fra foråret til hele landet.
Fakta om hjælpepakker
Kompensation for faste omkostninger:
- Alle virksomheder får adgang til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger såsom husleje, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 pct.
- Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 pct. af de faste omkostninger.
- Den simplere ”faste omkostninger light”, der ikke kræver revisorerklæring, udbredes ligeledes til hele landet.
Kompensation til selvstændige mv.:
- Selvstændige og freelancere kan få kompenseret 90 pct. af deres tab, dog maks. 23.000 kr. pr. måned.
- Selvstændige omfattet af forbud mod at holde åbent kan i perioden, hvor de er omfattet af forbuddet, få kompenseret 100 pct. af deres omsætningstab, dog maks 23.000 kr. pr. måned, hvis de ingen omsætning har i perioden.
- Kombinatører kan få dækket 90 pct. af deres tab, dog maks 20.000 kr. pr. måned.
- I den midlertidige kunststøtteordning dækkes op til 75 pct. af kunstnernes tab, dog maks. 23.000 kr. pr. måned.
Kommentarer