Kædeansvar er sund fornuft
Af Søren Frandsen, Medlem af byrådet, Socialistisk Folkeparti
Det lykkedes desværre ikke at samle et flertal i Favrskov Byråd for kædeansvar. Det er ærgerligt, da kædeansvar er gennemført i langt de fleste kommuner og ses som sund fornuft i forlængelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler.
Favrskov kommune kan med en arbejdsklausul beskytte danske lønmodtagere mod billigere arbejdskraft fra udlandet og kan beskytte danske, overenskomstdækkede virksomheder mod unfair konkurrence.
Men klausulerne skal ikke kun gælde for hovedfirmaet, som har selve kontrakten, men også for underleverandører.
Det er nødvendigt med kædeansvar.
Kædeansvar betyder, at det ikke kun er hovedentreprenøren, der skal overholde reglerne, men at det også gælder for underleverandører længere nede af arbejdskæden.
Grundlæggende handler kædeansvar om, at hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for brud på arbejdsklausulen, selvom fejlen ligger hos en underleverandør.
Det er vigtigt, at kædeansvar skrives ind i arbejdsklausulen, så store virksomheder og hovedentreprenører ikke kan frasige sig ansvaret og smyge sig udenom.
Kædeansvar afvises ved, at det er dyrt for virksomhederne. Hvis man har rent mel i posen, så vil jeg betvivle, hvor fordyrende det er.
På en lang række områder har vi valgt at have kædeansvar – skal det så også væk for at skåne virksomhederne?
Lad mig nævne en række eksempler:
En fødevarevirksomhed har kædeansvar i forhold til fødevaresikkerhed. Importere en virksomhed varer fra Kina, så har virksomheden kædeansvar i forhold til, at de importerede varer lever op til EU-standarder.
Kommentarer