Debat og politik

Hvad skal vi med `Arne pensionen`? 

Af Kristian Damsgaard, Det Konservative Folkeparti

Folketingskandidat , Østjyllands Storkreds
Som svar på debatindlægget i Syddjurs lokalavis fra Hr. Michael Nedersøe, folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Østjylland, må jeg lige præcisere hvad de konservative mener om `Arne pensionen`.  Kilde: https://syddjurs.lokalavisen.dk/debat/ECE14331485/flosklerne-staar-i-koe-i-soeren-papes-mund/
Fakta: Tidlig pension, som også kaldes Arne-pension, stiller ikke krav om, at du skal være nedslidt, men du skal have været 42-44 år på arbejdsmarkedet, siden du fyldte 16 år. 
Tidlig pension er en mulighed for at gå på pension 1-3 år, før du når folkepensionsalderen. Retten følger den folkepensionsalder, der gælder for dig. 
Mens Seniorpension stiller krav om nedsat arbejdsevne, dvs. du kan max. arbejde 18 timer om ugen (tidligere var det 15 timer). Er du ikke i stand til det, så er du i dag berettiget til seniorpension hele 6 år for folkepensionsalder. 
`Arne pensionen` stiller til gengæld ikke krav om nedslidning eller at du er `brugt op` enten psykisk eller fysisk pga. af mange år som enten murer eller pædagog på grøn stue. 
Beskæftigelseskravet: (det med småt)
Det er en betingelse for at få seniorpension, at du har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet med sammenlagt mindst 20 – 25 års fuldtidsbeskæftigelse. En ugentlig arbejdstid på 27 timer eller derover betragtes som fuldtidsbeskæftigelse.
Ansættelse i fleksjob betragtes som fuldtidsbeskæftigelse, uanset hvor mange timer om ugen du arbejder. Det er ikke et krav, at du aktuelt er tilknyttet arbejdsmarkedet, når du søger om seniorpension. Du kan også søge seniorpension, når du får sygedagpenge, efterløn, ledighedsydelse mm. 
 
Hvad skal vi med `Arne pensionen`? 
Hvis jeg skal være grov, så er `Arne pensionen` en erstatning for afskaffelse af efterlønnen ved de 60 år, som både SF og Socialdemokratiet sammen med den daværende borgerlige regeringen med Lars Løkke fik vedtaget i 2011. Dermed fik alle under 45 år på daværende tidspunkt frataget retten til efterløn. Og det var pga. den demografiske udvikling som viste, at for hver 5 borgere som gik på efterløn, så ville der kun komme 4 nye borgere på arbejdsmarkedet, så med ordene fra Lars Løkke om, `at vi ikke kan låne os til velfærd`, så blev efterlønnen reelt afskaffet. Forslaget blev efterfølgende forhandlet med Folketingets partier, og den 13. maj 2011[11] indgik VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre et forlig om at ændre efterlønnen. Reformen indeholdt en fremrykning af den forøgelse af efterløns- og folkepensionsalderen på 5 år, som gælder i dag. 
 
Hukommelsen er heldigvis kort både hos Socialdemokratiet og dets nuværende støttepartier, så `Arne pensionen` blev vedtaget i oktober 2020 med ikrafttrædelse i år 2022, hvor ca. 33.500 personer har fået tildelt den. Et socialdemokratisk svendestykke – to frem og 1 tilbage, og et plaster på såret fra 2011, hvor en Helle Thorning i spidsen for Socialdemokratiet næppe har høstet megen ros ude på gulvet på de danske arbejdspladser. Så med `Arne pensionen` fik de så alligevel lidt `efterløn` ført ind ad bagdøren, selvom DF dog udviste mandsmod og kæmpede imod at banksektoren skulle være med til at finansiere `Efterløn 2` – Arne-pensionen, så endte DF med at stemme for.
 
Derfor mener vi i det konservative at vi bør stå ved det virkelighedstjek som Hr. Lars Løkke og den borgerlige regering fik lavet i 2011, som klart viste og stadig gælder, nemlig at vi har ikke råd til `Efterløn 2` alias `Arne-pensionen`, hvis vi skal beholde verdens næstbedste sundhedsvæsen, skoler i topklasser og en ældre- og et specialområde med de ressourcer som vores børn og unge behøver for at kunne trives. Vi kan så stille et stort spørgsmålstegn ved om vi så har verdens næstbedste sundhedsvæsen og en offentlig sektor som tilgodeser og kan tilbyde den service som vi betaler for over skatten. Pt. er skattetrykket i Danmark på 46,5 pct. det højeste blandt OECD-landene i 2020 jf. CEPOS, Danmark har OECD’s højeste skattetryk (cepos.dk)
Jeg går til valg på at `Arne-pensionen` er `Efterløn 2` og at vi har muligheder for tidlig pension allerede i dag, men at du skal være berettiget til det. Jeg vil gerne se på om vi kan sammensætte et mere fleksibelt arbejdsmarkedet med en stor reform af både jobcentrene, bedre efteruddannelse til sundheds- og plejesektoren, og retten til ` early retirement`, dvs. vi skal kunne spare op til selvvalgt fleksibel pensionering allerede fra 55-60 år. Både gennem private og offentlige ordninger, men det skal være det selvstændige individ som selv lægger sporerne til et godt liv med overskud til både fritid og et meningsfyldt arbejdsliv. Staten skal ikke være barnepige mod til gengæld at købe stemmer med pant i vores børns økonomiske fremtid.
God valgkamp
Kristian Damsgaard,
Konservative – Østjylland

Kommentarer