Debat og politik

Det er ikke kun den frysende befolkning, der mangler træ

Morten Frihagen, Direktør i Dansk Håndværk. Pressefoto.

Debatindlæg af:
Morten Frihagen, Direktør i Dansk Håndværk

I Favrskov Netavis skrev folketingskandidat for Venstre Jens Kloppenborg i forrige uge at statens skovdistrikter skal levere træ til den frysende befolkning.

Baggrunden er at regeringen har stoppet for fældning i stort set alle statens skove, hvor godt træ nu blot ligger og rådner. Men det er ikke kun de mange, der lige nu mangler brænde til opvarmning, der er ramt af den beslutning.

Som arbejdsgiverforening for landets håndværkere og de savværker, der leverer materialer til byggeriet, har vi i de seneste år set, hvordan mangel på træ har ført til prisstigninger. Den udvikling er forværret af at de danske skove leverer mindre råmateriale til de danske savværker og dermed danske materialer til brug i håndværks og bygge-virksomhederne.

Ifølge Danmarks Statistik blev der forrige år fældet 6 pct. mindre træ i skovene i forhold til 2019. Det svarer til en nedgang på 235.000 m3. Faldet skyldes udelukkende en nedgang i træ til f.eks. byggematerialer, hvorimod fældning til energi og brænde var omtrent uændret.

Tallene viser tydeligt, hvilken konsekvenser det har, at regeringen har stoppet hugsten i de danske statsskove. Det er en beslutning, der både skader miljøet, betyder stigende import af udenlandsk træ og stigende priser på miljørigtigt byggeri med træ. Det giver problemer for både håndværkere og savværker.

Gavntræ er træ, som bl.a. bruges i byggeriet. Her opbevarer det den Co2 det har bundet mens det voksede indtil bygningerne bliver revet ned, hvorefter træet kan genbruges eller bruges som brændsel, der erstatter f.eks. olie eller gas. Omvendt frigiver træ, der ikke fældes sin oplagrede Co2 når det får lov til at rådne i skovbunden – sådan som det sker i det der kaldes urørt skov.

Kommentarer