Samfund

Borgmestre foreslår regional skoleåbning

Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), opfordrer til, at alle børn op til 4. klasse kommer i skole fra 8. februar.

Lad børn i kommuner med få smittede komme tilbage i skole. ‘I København har de jo ikke gavn af, at vi har nedlukket i Tønder’, siger borgmester.

Dag for dag falder antallet af smittede, og derfor er det svært at se meningen med den hårde lockdown af folkeskolerne.

Hvis ikke regeringen er klar til snarest at genåbne alle landets skoler, så bør elever i kommuner med få smittede tilbage i klasseværelserne, lyder det fra borgmestre.

– Hos os har vi meget få smittede, og sådan har det været længe. Vi er der nu, hvor man, om ikke andet, bør lave en regional opdeling, siger Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

– Det giver ingen mening at vente, indtil smitten er faldet i alle kommuner, når vi kan se, at børnene har et stort behov for at komme afsted. Jeg så i det mindste gerne en åbning i den vestlige del af Region Midtjylland.

I de seneste syv dage er 16 borgere i Ringkøbing-Skjern testet positiv for corona. Det samme antal gælder i Tønder længere mod syd. Her siger borgmester Henrik Frandsen (løsgænger), at skolerne vil kunne åbne med få dages varsel.

– Skolerne vil være et godt sted at tage fat først. Børnene skal ud blandt andre børn, og i København har de jo ikke gavn af, at vi har nedlukket i Tønder.

Også han foreslår regionale åbninger:

– Man kunne for eksempel gøre det i de sydjyske kommuner.

I Viborg Kommune har der de seneste ti dage været mellem to og fem smittede dagligt. Borgmester Ulrik Wilbek (V) mener dog ikke, at det giver mening med regionale åbninger.Han ønsker det for hele landet:

– Alle tal går den rigtige vej. Også i de kommuner, hvor der tidligere har været mange smittede. Jeg har svært ved igen at skulle sige til mine borgere, at de skal stramme ballerne to-tre uger mere.

– Især når vi ved, at de mindste børn ikke smitter ret meget. Jeg kan ikke se noget galt i, at alle elever op til 4. klasse kom afsted fra 8. februar, siger Ulrik Wilbek.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde torsdag aften, at de nuværende restriktioner forlænges yderligere tre uger frem til 28. februar.

– Det er dog vores håb, at eleverne fra 0. 4- klasse kan starte i skole tidligere end den 28. februar. Vi forventer at melde ud om skolestart i starten af næste uge, sagde hun.

Også blandt børnelæger og organisationer er der bekymring for børnenes trivsel, skriver Berlingske torsdag.

Til Ritzau siger formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, at det ikke kun er udsatte børn, men også børn i velfungerende familier, der mangler nærvær, kammerater og en fast struktur.

– Vi hører især fra forældre og lærere, at børnene begynder at være præget af at gå hjemme og af usikkerheden omkring sygdommen – og om hvornår de får lov at se deres kammerater.

Hos regeringens støtteparti De Radikale har de ikke taget stilling til, om en genåbning kunne ske regionalt.

– Vi har ikke lagt os fast på, hvordan vi kan gøre det. Men det kan give god mening ikke at åbne alt på en gang, men at gøre det forskudt rundt omkring i landet, siger undervisningsordfører Lotte Rod.

Lige nu tyder det på, at det i første omgang kan blive de yngste, der slipper for hjemmeundervisning. Men regeringen bør også forholde sig til, hvad der skal ske for de større elever, siger hun.

– Alarmklokkerne ringer hele vejen rundt. Hvis de store ikke kommer tilbage, skal vi have en plan for, hvordan vi skaber fællesskaber for dem.

Hun forestiller sig, at man for eksempel kan give skolerne lov til at arrangere læsegrupper, hvor eleverne kan mødes nogle få ad gangen.

Via Ritzau

Kommentarer