Hadsten

Afklaringsforløb giver indsigt til at træffe valg

Foto: Favrskov kommune

Eleverne i 10. klasse har lige været på afklaringsforløb på ungdomsuddannelserne – mød fire elever, der arbejder på at kunne træffe et ungdomsuddannelsesvalg til foråret.

Andraws Ablahad og Christine Kwayisi Lund (billedet til højre) går i 10. klasse på henholdsvis Skovvangskolen i Hammel og Hadsten Skole, og så har de lært hinanden at kende på Favrskov Gymnasium, hvor de har været i et brobygningsforløb.

Andraws nåede at gå tre måneder på Aarhus TECH, inden han fandt ud af, at han ikke var helt klar til en ungdomsuddannelse:

– Jeg var skoletræt og havde lige brug for at blive klar. Jeg er sikker på, at jeg tager på Tech næste år.

Christine valgte 10. klasse til, da hun har brug for at reflektere mere over, hvad der er det rigtige for hende.

– Nu er jeg ret sikker på, at jeg vælger gymnasiet. Jeg er ikke god til et håndværk, så det bliver den boglige vej. Det har været spændende at være med i timerne på gymnasiet, og de har inddraget os, så vi har fået et realistisk syn på skoledagene. Niveauet har også været passende, og det er en god måde at introducere os til skolen, siger Christine, der lige nu tænker, at hun gerne vil være læge.

Selvom Andraws ved, at han skal på Aarhus TECH, så har tiden på gymnasiet givet god mening:

– Jeg ved, at jeg vil den tekniske vej og noget naturvidenskabeligt, men det er aldrig spild af tid at se noget nyt.

På den anden side af gaden hos Den jydske Haandværkerskole (DjH) har en flok 10. klasses elever også gang i noget nyt. Der står matematik på skemaet, og med i klassen sidder Nikoline Kirstine Nielsen og Silas Kvistgaard Krarup (billedet til venstre) fra henholdsvis 10. klasse på Hadsten Skole og Skovvangskolen i Hammel.

Fælles for dem begge er, at de har tilvalgt 10. klasse, fordi de gerne vil blive klogere på, hvilken ungdomsuddannelse der er den rigtige for dem.

– Og på grund af corona-nedlukningen var jeg også gået ned i karakterer, og det vil jeg gerne rette op på, siger Nikoline.

Hun er begejstret for undervisningen på DjH:

– Det er sjovt, vi laver noget og er tæt på virkeligheden. Det har i hvert fald ikke været kedeligt, og det er godt at lære stedet bedre at kende. Jeg har lært noget om fællesskab og samarbejde ved at være her, og jeg kan godt overveje at gå her.

Den overvejelse har Silas også:

– Jeg overvejer at blive tømrer eller elektriker. Begge fag interesserer mig, og det har været sjovt at være med i undervisningen. DjH er et fedt sted, fordi der sker så meget her, og der er mange tilbud. Og der er meget, man kan med uddannelserne, og man kan videreuddanne sig.

Nikoline ved endnu ikke, hvilken uddannelse hun vil vælge, men hun har et godt råd:

– Du skal følge dit hjerte.

Kommentarer